Правителството на Чехия одобри допълнителния финансов пакет на страната към инициативата

...
Правителството на Чехия одобри допълнителния финансов пакет на страната към инициативата
Коментари Харесай

Чехия отпусна нови средства за купуването на снаряди за Украйна

Правителството на Чехия утвърди допълнителния финансов пакет на страната към самодейността за закупуване на муниции в поддръжка на Украйна, нападната от Русия.

Според бизнес всекидневника Ceske Noviny министър-председателят Петер Фиала не е посочил сумата. По думите му към самодейността са се включили 20 страни . Той е декларирал това след днешното съвещание на държавното управление.

Фиала благодари на страните, които са се включили към проекта за публични поръчки. По думите му боеприпасите ще дойдат в Украйна до седмици или месеци, което към този момент се отразява на обстановката на бойното поле.

Министерството на външните работи съобщи през днешния ден, че количеството артилерийски муниции, с които може да се помогне на Украйна, не е лимитирано .

Първоначално проектът предвиждаше закупуването на 800 000 артилерийски снаряда. Според външния министър Ян Липавски броят на доставените муниции може да се усили съвсем двойно.

" Фактът, че самодейността в този момент е толкоз необятна, се дължи на това, че това е единственият метод да се доставят на Украйна боеприпасите, от които тя се нуждае за смела защита ", съобщи Фиала.
 Полша поддържа Чехия в доставката на снаряди за Украйна
Полша поддържа Чехия в доставката на снаряди за Украйна

Общо 18 страни от Европа са се присъединили

Той напомни, че самодейността има за цел да преодолее сериозния дефицит на муниции до идната година , когато Европейски Съюз към този момент би трябвало да разполага с задоволителен потенциал.

Днес Португалия публично се причисли към самодейността , като преди този момент разгласи, че ще даде 100 милиона евро.
 И Гърция влиза в самодейността на Чехия за Украйна
И Гърция влиза в самодейността на Чехия за Украйна

Подкрепа против съветската експанзия

Министърът на защитата Яна Чернохова и португалският ѝ сътрудник подписаха през днешния ден от разстояние меморандум за съгласие, който обезпечава присъединяване на Лисабон, се показва в прессъобщение на Министерството на защитата.

По-рано чешкото министерство на защитата подписа подобни  съглашения с Дания, Канада и Латвия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР